luni, 10 decembrie 2012

Scadenta

Gata, au trecut si aceste alegeri. Imi propusesem sa o las mai moale cu politica, insa un minim respect imi impune ca macar evenimentelor importante sa le dedic cateva randuri in acest blog. Si ce poate fi mai important in viata politica decat acest acest moment al adevarului numit Alegeri.

Ca impresie generala, aceste alegeri au demonstrat o data in plus lipsa de educatie generala a majoritatii romanilor, cat despre educatia politica .... la pamant! Nu neg dreptul nimanui de a alege pe cine doreste, insa sa o faca urmare a unui proces de selectie, a aplicarii unui minim set de valori candidatilor si mai ales celor din spatele lor, caci de mult cei care sunt aruncati in fata, pe listele electorale sau in mari dregatorii in stat nu mai reprezinta pe alegatori, nici macar pe sine nu se reprezinta, ci pe cei care i-au finantat, pe cei care ii "au la mana", cum se zice. Or, o persoana care isi vinde votul pe 50 RON sau o sticla de vodka numai suspectata ca ar avea criterii sau scara de valori nu poate fi. La fel si cei care au votat crezand in promisiuni populiste desantate, promisiuni care s-ar fi dovedit total nerealiste la cel mai mic contact cu logica sau bunul simt elementar. Cu conditia sa detii unul, macar unul din aceste doua elemente caracteristice speciei umane.

Din pacate, populatia din ce in ce mai imbatranita a Romaniei este si va fi din ce in ce mai putin tentata sa-i sustina electoral pe cei care promoveaza un model de societate in care riscul asumat isi are locul sau bine determinat, de a asigura selectia "naturala" in mediul economic.

Apropiindu-ne un pic de harta cu rezultatele alegerilor vom vedea ca alegatorii s-au impartit in doua:

1. cei carora le pasa mai putin de modul cum politicienii impart bugetul (caci acesta este CASCAVALUL, miza adevarata a luptei pentru ciolan), caci acesti alegatori se bazeaza mai putin pe stat si ajutorul acestuia, ei fiind obisnuiti sa puna mai multa baza pe efortul propriu. In aceasta categorie se includ zonele mai bogate (mai harnice) ale Romaniei - Ardeal, Banat. Acestia, bazandu-se pe ei insisi, nu prea s-au prezentat la vot, spre paguba Romaniei in general dar si a unei brume de politicieni mai frecventabili care au ratat, astfel, intrarea in Parlament.

2. cei care depin de impartirea bugetului si/sau de ajutorul de la stat, bugetarii si zonele sarace, mai lenese si mai iubitoare de CH3–CH2–OH ale Romaniei. Ei s-au prezentat in numar mare la vot, caci oricat de mica le-ar fi bucatica de cascaval aruncata lor de clica guvernamentala, este foarte mult, fiind obtinuta pe degeaba, fara sa faca nimic altceva util decat sa voteze cu marii farsori ai neamului.

Dar perdantii, PDL, oare nu au nicio vina? Dincolo de pacatul proastei guvernari (dar ce guvernare nu este proasta pe timp de criza?), nu au lasat ei mintile needucate ale romanilor la cheremul Antenei 3? Daca pe langa cei cativa care luau masuri dure (unele gresite, poate), dar necesare, s-ar fi aflat ceilalti care sa explice, care sa comunice, care sa interactioneze cu masele de alegatori si, pe baza feed back-ului primit, ar fi corectat politicile guvernamentale poate nu s-ar fi ajuns la acest dezastru. Dar, mai grav, cei care ar fi trebuit sa se ocupe de aceasta comunicare cu multimea s-au apucat de furat, de afaceri oneroase cu statul, lucruri cu atat mai stridente si mai deranjante cu cat populatiei i se cerea sacrificii, i se cerea sa stranga cureaua.

Bun, la un moment dat PDL si-a dat seama ca a gresit si a schimbat conducerea. Vechea conducere, uzata de guvernare, a fost inlocuita cu alta. Dar, daca de bine, de rau, Boc tocmai castigase la urne primaria Clujului, Blaga nu castigase NIMIC, NICIODATA. Mai mult chiar, el fusese seful campaniei electorale PDL de la locale, campanie ale carei rezultate (apreciate drept slabe) au dus la caderea lui Boc si a echipei sale. Pai, s-a sfidat orice logica cu aceasta numire.

Apoi a venit blatul, non-combatul PDL in campania electorala. Pentru a-l intelege ar trebui sa vorbim un pic de Traian Basescu. Lucrul esential pe care l-a facut acesta a fost ca a rupt o lege a tacerii care functiona intre fostii guvernanti si noii guvernanti din 1990 incoace. Oricare ar fi fost ei, nu se dadeau pe mana procurorilor unii pe altii atunci cand se schimba puterea. Furau unii, apoi furau ceilalti, apoi ciclul se relua intr-o intelegere mutuala care parea sa nu aiba sfarsit. Traian Basescu a zis "Gata!", si i-a dat pe mana justitiei pe hotii PSD (si PDL). Acuma, cercul fiind rupt, PSD urmeaza sa-i dea pe mana procurorilor pe .... nu, nu pe Traian Basescu (care, la un barbierit, pierde mai mult sange decat au in instalatie Ponta si Antonescu la un loc), ci pe hotii PDL. Acesta este si motivul principal al supararii pentru care multi pedelisti au tradat in primavara si al supararii, in general, a PDL pe Traian Basescu. Acesta este si principalul motiv, cred eu, al blatului PDL din aceasta campanie electorala. O ofranda adusa PSD in speranta ca acesta nu-i va livra justitiei (cel putin nu pe toti). La fel cum mafiotii Yakuza , in semn de regret si pocainta, isi taie degetul mic si il livreaza sefului celui mare intr-o batista alba, la fel si PDL a livrat PSD/USL cel putin 3-4 procente la aceste alegeri. Tot in semn de pocainta si parere de rau.