miercuri, 4 februarie 2009

Justitiarul Geoana

Dupa ce a sprijinit copios guvernul Tariceanu, Mircea Geoana cere verificarea contractului aprobat de guvernul Tariceanu prin care Midia Resources poate exploata zacaminte pe mare.

Cancelaria domnului Geoana ne-a transmis raportul comisiei de control:

Referitor la contract, Comisia a constatat ca acesta este tiparit pe hartie Xerox A4, 160 g/m2, culoare roz pal, folosind programul Word pentru care exista licenta legala de folosire. Titlurile folosesc caractere Arial de 18 pct, iar textul propriu-zis este redactat folosint caractere Times New Roman de 11 pct. Antetul Guvernului este tiparit legal, in partea stanga-sus a fiecarei pagini, conform HG 123/1900 modificata prin OUG 34/1990. Stampilele sunt de culoarea albastru deschis, armonizandu-se perfect cu cromatica hartiei. Contractul a fost arhivat intr-un fiset dintr-o incinta avand avand umiditatea si temperatura conforme cu STAS 1233/56/1999, deci in conditii legale, existand doua copii de siguranta si una la arhiva electronica de documente a guvernului. De asemenea, exemplarele studiate nu prezinta stersaturi, indoituri, nu sunt rupte sau patate, nu s-a mancat pe ele si nu au fost puse capac la oale.

Fata de cele constatate de Comisie, domnul Geoana isi exprima convingerea ca legea nu a fost incalcata si are increderea ferma ca asemenea contracte pot sa scoata Romania din criza economica mondiala si propune ca, pentru revigorarea comertului electronic, macar o parcela din cele recent castigate la Haga de Romania sa fie scoasa la licitatie pe e-bay.

luni, 2 februarie 2009

Cip? Pas!

Cred ca ne-am obisnuit cu totii cu procesele verbale pentru depasirea vitezei, hartii ce vin prin posta acasa sau la firma.
Acuma, cu noile pasapoarte si, in viitor, buletine, politia va avea la dispozitie, printre alte date personale, si amprentele tuturor cetatenilor, nu doar ale infractorilor. Sa ne inchipuim, deci, urmatorul scenariu:

Sunteti intr-un oras, la un magazin oarecare si cascati ochii, chiar si fara a cumpara ceva. Va uitati in stanga si in dreapta, intrebati vanzatoarea de preturi, promotii si alte cele si plecati. La scurt timp dupa plecarea dumneavoastra in acel magazin intra hotii mascati si fura toti banii, sa nu mai vorbim de alte grozavii.
Vine politia si, in lipsa de alti suspecti, incepe sa culeaga amprente, sa indentifice persoanele care au fost recent in magazin(dupa persistenta sau intensitatea urmelor amprentelor, sa presupunem) si, cu toate ca este putin probabil ca hotii, organizati, sa fi lasat amprente, la cateva zile distanta in timp, va soseste acasa o hartie prin care vi se cere sa va prezentati la politie ei sa explicati ce faceati in ziua Z, ora H in magazinul X din orasul Y.
Or, vizita dumneavoastra in orasul Y tocmai doriti sa fie secreta(afaceri sensibile, amanta, copil din flori, control medical ptr o boala pe care nu doriti sa o faceti publica, ma rog, orice motiv moral sau imoral, insa NU ILEGAL). In lipsa unor explicatii plauzibile, sunteti, se intelege, SUSPECT. Ce cautati dumneavoastra din, sa spunem, Vaslui in Oradea, bunaoara ? Acelasi lucru va poate intreba sotia sau, mai rau :), soacra.

Iar acest scenariu se poate repeta la fiecare eveniment nedorit de acest gen. Zeci, sute sau mii de oameni COMPLET NEVINOVATI vor fi chemati lunar la politie sau parchet pentru a da explicatii despre VIATA LOR PRIVATA, in numele combaterii criminalitatii, terorismului sau altor marote reale sau inventate. Iar aceste informatii pot fi apoi folosite de catre cei care au acces la ele pentru a-l santaja sau manipula.

Si, pentru ca discutam despre situatia din Romania, nu putem sa nu ne gandim ca asemenea masuri se vor implementate intr-un moment in care se dovedeste ca infractori deja condamnati, criminali notorii sau teroristi dovediti sunt eliberati din inchisori de maxima siguranta pentru a comite apoi alte si alte crime si fara ca judecatorii, procurorii sau medicii care au fost complici, si nu gratis, sa fi patit ceva.

Asta ca sa nu mai luam in considerare problemele de securitate a acestor date sau furtul de identitate. Iata de pilda, in SUA, o tara mult mai potenta financiar si tehnologic decat noi, cum cu o mica investitie de aproximativ 250 USD se poate achizitiona aparatura electronica cu ajutorul careia un cunoscator poate sa fure si sa falsifice usor datele de pe noile pasapoarte americane. Aceste pasapoarte au incorporate si un mic emitator, care transmite datele personale la mica distanta(cateva zeci de metri) pentru a putea fi citite cu un scaner de catre vamesi, politie sau alte autoritati interesate de identitatea celor care sunt intr-o anumita zona. Expertul pe care il veti vedea in clip s-a plimbat pur si simplu cu masina pe strada si, din masina, cu ajutorul unui laptop, un modem si un soft, care nu sunt tocmai greu de procurat, a reusit sa afle si sa falsifice datele personale pe care pasapoartele unor persoane le emiteau din casa.

Ethical hacker Chris Paget demonstrates a low-cost mobile device that surreptitiously reads and clones RFID tags embedded in United States passport cards and enhanced drivers' licenses.:


Bine, veti putea spune, aceasta problema se poate rezolva printr-un sistem de criptare mai bun, mai secret, mai performant. OK, s-ar putea rezolva. Insa asta nu inseamna ca politia nu se va putea plimba noaptea prin cartier si sa afle, din masina, cine, unde si cu cine doarme si alte informatii asemanatoare. Desigur, sub pretextul ca ne apara de infractori.