sâmbătă, 11 februarie 2012

ACTA

Cenzura in sine nu este dezirabila, fie ca este determinata de motive politice, precum in China, fie din motive economice, precum doreste occidentul. Doua carari ducand in acelasi loc. Doua gloante trase din pistoale diferite insa spre tampla aceleiasi victime.

Ideea de baza este ca, fie si in scopuri cat se poate de nobile(aparent), instituirea cenzurii LEGALE, mai devreme sau mai tarziu, DUCE LA ABUZURI.
Punct.
Insa despre ce scopuri nobile putem vorbi in cazul ACTA, un acord negociat in secret intre sponsorii din casele de productie si cei sponsorizati din cancelariile politice? Ei insisi simt ca fac ceva incorect si imoral din moment ce s-au inconjurat de atata secretomanie incat nici priministrul nu stia despre ce document este vorba, cu toate ca Romania il semnase deja.

O societatea inteligenta, cum ne pretindem noi a fi, gaseste resurse de imaginatie si pentru a impaca varza corporatista, dar si capra drepturilor omului. Daca tot ce pot face domnii de la casele de productie, beneficiarii nelegitimi si imorali ai resurselor de creativitatea ale unor artisti de multe ori morti in saracie sau plini de datorii, este sa intre cu mascatii in casele noastre sau sa ne supravegheze comunicatiile pe internet, atunci asta este o dovada indirecta ca nu este a lor creativitatea de pe urma carora ei pretind la nesfarsit drepturi de autor.

In mod cert se vor gasi metode alternative de recompensare a adevaratilor creatori, problema burtosilor de la casele de productie este ca ei nu prea se numara printre acestia. Iar problema politicienilor este ca nu se vor mai bucura de sponsorizarile generoase din partea acestor burtosi nevertebrati, caci nu de artisti le pasa lor, stiut fiind ca ei, artistii, cei mai multi dintre ei, au gura mare, personalitate, coloana vertebrala si chiar idealuri, ceea ce nu ii recomanda ca actori in lupta politica pentru ciolan.

La urma-urmei este si o problema de prioriatati si de scara de valori:

1. Ce este mai important pentru noi: apararea drepturilor fundamentale ale omului sau apararea proprietatii intelectuale pana peste limita de la care metode de supraveghere a cetatenilor folosite in China sau Iran sunt "justificate" si in democratiile occidentale?

2. Daca aparam proprietatea intelectuala ca pe unul dintre motoarele cresterii economice atunci ce este mai important:

---> sa stimulam creativitatea si CREATORII adevarati sau
---> pe cei care profita de pe urma creativitatii primilor?

Iar daca vom ajunge, in mod corect, cred eu, la concluzia ca trebuie stimulati creatia si creatorul atunci ar trebui reformat un pic si sistemul de recunoastere a proprietatii intelectuale si redesenate traseele banilor si recompenselor, distorsionate in momentul de fata in favoarea celor care administreaza creatia, nu a creatorului insusi sau a creatiei sale.

2 comentarii:

  1. Trebuie sa recunosc ca e o placere sa-ti citesc articolele. Analist fin, ajutat de cultura si un simt critic adevarat.
    Ar trebui sa publici...pentru ca sunt sigura ca vei avea succes!
    Ana

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc pentru vizita si pentru aprecieri.

    RăspundețiȘtergere