sâmbătă, 16 februarie 2008

Indepedenta Kosovo

Apropiindu-se ziua de 17 Februarie mai toata lumea polemizeaza asupra independentei Kosovo. Eu as raspunde mai curand la intrebarea daca "Sunteti de acord cu modul in care provincia Kosovo si-a castigat independenta?", si as raspunde NU. Pentru ca de independenta lor nu prea imi pasa, deci mi-e indiferenta.

Eu cred ca fara acordul americanilor pentru ea, mai nimeni nu s-ar fi inghesuit sa recunoasca independenta Kosovo. Si mai cred ca nimeni nu mai este atat de fraier incat sa se amageasca cu credinta ca exista vreun strop de dezinteres in politica externa americana(ca si a altor state, dealtfel, insa americanii par sa-si clameze idealismul in modul cel mai zgomotos). Ce-i intereseaza pe americani?

1. Petrolul. Are Kosovo petrol? Nu! Atunci trebuie sa ne gandim ce legatura are Kosovo cu petrolul. Religia. Sunt musulmani. Deci, este o buna ocazie de a demonstra ca America nu are nimic cu musulmanii(i-a ajutat si in Bosnia si in Kosovo). Poate ca este si o mica cedare a SUA la presiunile aliatilor musulmani din Golf si Turcia. Si nu costa SUA mai nimic - sarbul plateste.

2. Rusia. Crearea Kosovo loveste un aliat al Rusiei(Sebia), creandu-i o mare problema(Albania mare). O buna ocazie de a arata tarilor mai mici ca Rusia nu este in stare sa-si apere aliatii.

3. Orgoliul propriu. Serbia a avut tupeul sa infrunte SUA. O lectie care sa serveasca de exemplu si altora se impunea. De atunci, Serbia a pierdut si Muntenegru si Kosovo. Ce mai poate pierde? Pai, au si ei ungurii lor.

4. Europa este ca si inexistenta(divizata iarasi) in aceasta problema. Umbla americanii la butoanele Europei cum umbla Becali la butoanele Diviziei A "Burger".

-------------------------------------------------
De pe www.hotnews.ro -- Nicholas Burns - Adjunctul secretarului de stat:
"SUA cred ca datorita unicitatii recentei istorii a Kosovo, independenta sa nu suporta deloc comparatie cu alte cazuri ale unor conflicte regionale actuale sau potentiale" .... "nu este, in mod sigur, valabil in cazul Romaniei a carei suveranitate si integralitate teritoriala sunt recunoscute de intreaga lume".


Observatii:

1. Limba de lemn cat cuprinde.

2. Istoria oricarui conflict este unica. Deci, din doua, una: ori se poate repeta oricand Kosovo, ori nu mai exista precedente.

3. Si suveranitatea Serbiei era respectata si recunoscuta de toata lumea. Nu am auzit inainte de 17 Februarie 2008 vreo declaratie a SUA, Germaniei, Frantei sau Italiei cum ca nu ar recunoaste suveranitatea si integritatea teritoriala ale Serbiei.

4. Din cascadorii rasului: dupa ce, impotriva dreptului international, au facut tandari un stat(Serbia), aceste state sunt indignate de cateva geamuri facute tandari la ambasada SUA din Belgrad si cer Serbiei sa respecte dreptul international privitor la statutul ambasadelor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu