joi, 27 noiembrie 2008

Noi cu cine votam??

Iata mai jos capitolul din legea electorala care spune cum se impart locurile in Camera sau Senat in urma alegerilor asa-zise uninominale. Cine intelege modul de repartitie a mandatelor poate parasi cu incredere Romania - sigur nu va muri de foame oriunde ar pleca. :)

Un lucru este sigur: nu este vorba despre alegeri uninominale, ci de o struto-camila menita sa asigure perpetuarea oligarhiei parlamentare actuale. In conditiile legii, un candidat cu 100 de voturi pot ajunge in parlament in detrimentul altuia cu 20000 de voturi, candidand in aceeasi circumscriptie, doar pentru ca partidul primului are o sustinere generala mai mare. Numai si numai daca un candidat obtine 50%+1 vot poate fi sigur de colegiul sau iar alegatorii ca l-au trimis in parlament pe exact candidatul pe care si l-au dorit. Altfel, tot listacii vin la miere. Caci cred ca pana si cinicul Stalin, care spunea ca nu conteaza cine voteaza, ci cine numara voturile, ar fi invidios pe aceasta lege electorala care ii pune butada in practica mult mai bine decat el insusi ar fi putut sa o faca. In varianta actuala, legea pune mai mult accent pe algoritm si pe aritmetica decat pe vointa electoratului dintr-un anumit colegiu. Pentru ca, iata, un candidat independent, votat cu adevarat uninominal, nu are alta sansa de a ajunge in Parlament decat de a luat 50%+1 din voturile exprimate, pe cand unul de partid poate ajunge deputat sau senator si cu 5% din voturile din colegiul in care a candidat. Asa intelege legea actuala si inteleg cei care au facut-o sa respecte vointa electoratului din colegiile asa-zis uninominale.

Visurile unora dintre noi cum ca vor scapa de arhicunoscutii baroni locali sau centrali sunt simple himere. Si asta pentru simplul motiv ca exact acesti baroni au facut legea electorala. Insa nu numai asta este cauza anomaliei. Ne-am amagi daca am crede astfel. Capitolul XI, citat mai jos, este si rodul dezinteresului de care dam dovada cu totii atunci cand probleme precum sistemul de vot sau modificarea Constitutiei sunt puse in discutie publica sau supuse referendumului. Blazarea si resemnarea civica de care romanii dau dovada cred ca reprezinta raiul politicienilor corupti si afaceristilor dubiosi, fiind si un motiv pentru care politicienii din lumea larga ii invidiaza pe ai nostri. Aceasta lege struto-camila ne reprezinta: noi, alegatorii autisti politic, suntem strutii care bagam capul in nisip facandu-ne ca nu vedem pericolul, iar EI, profitorii dezinteresului nostru, sunt camilele mari sugatoare de bani publici.

Extrasul urmator din Legea electorala ar fi un bun motiv pentru oricine de a nu se prezenta la vot, caci intreg procesul electoral nu se dovedeste a fi decat o imensa manipulare, o legitimare de facto a status quo-ului, un nou inceput si un nou avant intru abuzuri pentru aceiasi nesimtiti din acelasi Parlament corupt si fara credibilitate. Transparenta ca o fereastra pe care se scurg de 20 de ani aceleasi zoaie, legea parca ii indeamna pe cei care o inteleg sa nu se prezinte la vot. Or, tocmai acesta este pericolul cel mare: vor vota cei care nu inteleg nici acum, cum nu au inteles nici pana acum, ce implica votul lor. De aceea ma voi prezenta, totusi, la vot. Insa prima mea cerinta de cei pe care ii voi vota va fi exact schimbarea acestei pseudoreglementari electorale, fiindca eu a doua oara nu ma voi mai prezenta la vot cu aceasta lege care sa imi dijmuiasca, nesocoteasca sau distorsioneze vointa.


CAPITOLUL XI
Constatarea rezultatelor alegerilor

Art. 47. – (1) Dupa primirea dosarelor prevazute la art. 45,respectiv a proceselor-verbale si dosarelor prevazute la art. 46, biroulelectoral de circumscriptie încheie, separat pentru Camera Deputatilorsi pentru Senat, câte un proces-verbal cuprinzând totalizarea voturilor valabil exprimate pentru candidatii fiecarui partid politic, alianta politica, alianta electorala, organizatie a cetatenilor apartinând minoritatilor nationale si pentru fiecare candidat independent, în toate colegiile uninominale de pe raza teritoriala a circumscriptiei electorale, pe care îl înainteaza în termen de 24 de ore la Biroul Electoral Central.

(2) Dupa primirea proceselor-verbale încheiate de catre birourile electorale ale circumscriptiilor electorale, potrivit alin.(1), Biroul Electoral Central stabileste partidele politice, aliantele politice, aliantele electorale si organizatiile cetatenilor apartinând minoritatilor nationale care îndeplinesc pragul electoral, separat pentru Camera Deputatilor si pentru Senat. Pragul electoral reprezinta numarul minim necesar de voturi valabil exprimate pentru reprezentarea parlamentara sau de colegii uninominale în care candidatii partidelor politice, aliantelor politice, aliantelor electorale sau ai organizatiilor cetatenilor apartinând minoritatilor nationale au obtinut majoritatea voturilor valabil exprimate, calculat dupa cum urmeaza:

a) pentru Camera Deputatilor, 5% din voturile valabil exprimate pe întreaga tara, pentru toate partidele politice, aliantele politice, aliantele electorale si organizatiile cetatenilor apartinând minoritatilor nationale;

b) pentru Senat, 5% din voturile valabil exprimate pe întreaga tara, pentru toate partidele politice, aliantele politice, aliantele electorale si organizatiile cetatenilor apartinând minoritatilor nationale;

c) pentru Camera Deputatilor si Senat prin îndeplinirea cumulativa a conditiei obtinerii a 6 colegii uninominale pentru Camera Deputatilor si a 3 colegii uninominale pentru Senat în care candidatii partidelor politice, aliantelor politice sau electorale si organizatiilor cetatenilor apartinând minoritatilor nationale se situeaza pe primul loc, în ordinea numarului de voturi valabil exprimate, chiar daca acestea nu au îndeplinit conditiile prevazute la lit. a) sau b);

d) în cazul aliantelor politice si aliantelor electorale, la pragul de 5% prevazut la lit. a) si la lit. b) se adauga, pentru al doilea membru al aliantei, 3% din voturile valabil exprimate pe întreaga tara si, pentru fiecare membru al aliantei, începând cu al treilea, câte un procent din voturile valabil exprimate pe întreaga tara, fara a se putea depasi 10% din aceste voturi.

(3) Pentru organizatiile cetatenilor apartinând minoritatilor nationale care nu au îndeplinit conditiile prevazute la alin. (2) si care au dreptul conform legii la reprezentare în Camera Deputatilor se stabileste un coeficient electoral la nivel national reprezentând numarul mediu de voturi valabil exprimate necesare pentru alegerea unui deputat, pentru a determina acele organizatii ale cetatenilor apartinând minoritatilor nationale care pot avea reprezentanti în Camera Deputatilor.

(4) Coeficientul electoral la nivel national se stabileste prin împartirea numarului total de voturi valabil exprimate la nivel national pentru alegerea Camerei Deputatilor la numarul de colegii uninominale constituite la nivel national pentru alegerea Camerei Deputatilor. Are dreptul la reprezentare organizatia cetatenilor apartinând minoritatii nationale care a obtinut cel putin 10% din coeficientul electoral. Se declara ales acel reprezentant al organizatiei cetatenilor apartinând minoritatii nationale care a obtinut cel mai mare numar de voturi.

(5) Rezultatul operatiunilor prevazute la alin.(2)-(4) se transmite de catre Biroul Electoral Central, pe baza de proces-verbal, fiecaruia dintre birourile electorale de circumscriptie.

Art. 48. – (1) Dupa primirea de la Biroul Electoral Central a constatarii cu privire la partidele politice, aliantele politice, aliantele electorale si organizatiile cetatenilor apartinând minoritatilor nationale care întrunesc si care nu întrunesc pragul electoral potrivit art. 47 alin. (2), birourile electorale de circumscriptie procedeaza la prima etapa de repartizare pe competitor electoral a mandatelor de deputat, respectiv de senator, la nivel de circumscriptie electorala.

(2) La lucrarile efectuate de biroul electoral de circumscriptie au dreptul sa asiste candidatii si persoanele acreditate.

(3) Biroul electoral de circumscriptie stabileste, separat pentru Camera Deputatilor si pentru Senat, coeficientul electoral al circumscriptiei electorale, prin împartirea numarului total de voturi valabil exprimate pentru toti competitorii electorali care întrunesc conditia prevazuta la art.47 alin.(2) si pentru candidatii independenti care au obtinut majoritatea voturilor valabil exprimate în colegiul uninominal în care au candidat la numarul de deputati, respectiv de senatori, ce urmeaza sa fie alesi în acea circumscriptie electorala.

(4) Pentru fiecare competitor electoral se împarte numarul total de voturi valabil exprimate obtinut prin însumarea voturilor valabil exprimate în favoarea tuturor candidatilor sai din colegiile uninominale de pe raza circumscriptiei electorale la coeficientul electoral, retinându-se partea întreaga, nerotunjita, a câtului. Rezultatul obtinut reprezinta numarul de mandate repartizate de catre biroul electoral de circumscriptie competitorului electoral la nivelul circumscriptiei electorale în prima etapa de repartizare a mandatelor. Candidatilor independenti li se atribuie câte un mandat decatre biroul electoral de circumscriptie daca au obtinut majoritatea voturilor valabil exprimate în colegiul uninominal în care au candidat.

(5) Voturile ramase, adica cele neutilizate sau inferioare coeficientului electoral, obtinute de competitorii electorali ce întrunes cconditia prevazuta la art. 47 alin. (2), precum si mandatele ce nu au putut fi repartizate de biroul electoral de circumscriptie se comunica de acesta Biroului Electoral Central, pentru a fi repartizate centralizat în a doua etapa, la nivel national.

(6) Biroul Electoral Central însumeaza, pe întreaga tara, separat pentru Camera Deputatilor si pentru Senat, voturile neutilizate si pe cele inferioare coeficientului electoral al circumscriptiei electorale din toate circumscriptiile electorale, pentru fiecare partid politic, alianta politica sau alianta electorala care întruneste conditia prevazuta la art.47 alin.(2); numarul voturilor astfel obtinute de fiecare partid politic, alianta politica si alianta electorala se împarte la 1, 2, 3, 4 etc., facându-se atâtea operatii de împartire câte mandate nu au putut fi repartizate la nivelul circumscriptiilor electorale; câturile rezultate din împartire, indiferent de competitorul electoral de la care provin, se clasifica în ordine descrescatoare, pâna la concurenta numarului de mandate nerepartizate; cel mai mic dintre aceste câturi constituie coeficientul electoral pe tara, pentru deputati si, separat, pentru senatori; fiecarui competitor electoral care a întrunit conditia prevazuta la art. 47 alin. (2) i se repartizeaza atâtea mandate de deputati sau, dupa caz, de senatori, de câte ori coeficientul electoral pe tara se cuprinde în numarul total al voturilor valabil exprimate pentru partidul politic, alianta politica sau alianta electorala respectiva, rezultat din însumarea pe tara a voturilor neutilizate si a celor inferioare coeficientului electoral al circumscriptiei electorale.

(7) Desfasurarea mandatelor repartizate pe circumscriptii electorale se face de Biroul Electoral Central, dupa cum urmeaza:

a) pentru fiecare partid politic, alianta politica sau alianta electorala care întruneste conditia prevazuta la art.47 alin.(2), se împarte numarul voturilor neutilizate si al celor inferioare coeficientului electoral al circumscriptiei electorale, din fiecare circumscriptie electorala, la numarul total al voturilor valabil exprimate pentru acel partid politic, alianta politica sau alianta electorala avut în vedere la repartizarea mandatelor pe tara. Rezultatul astfel obtinut pentru fiecare circumscriptie electorala se înmulteste cu numarul de mandate cuvenite partidului politic, aliantei politice sau aliantei electorale. Datele obtinute se ordoneaza descrescator la nivelul tarii si separat descrescator în cadrul fiecarei circumscriptii electorale. Pentru fiecare circumscriptie electorala se iau în calcul primele partide politice, aliante politice sau aliante electorale, în limita mandatelor ce au ramas de repartizat în circumscriptia electorala respectiva. Ultimul numar din aceasta operatiune reprezinta repartitorul acelei circumscriptii electorale. În continuare, se procedeaza la repartizarea mandatelor pe circumscriptii electorale în ordinea partidelor politice, aliantelor politice, aliantelor electorale, precum si a circumscriptiilor electorale din lista ordonata pe tara, astfel: primul numar din lista ordonata pe tara se împarte la repartitorul circumscriptiei electorale de la care provine, rezultând numarul de mandate ce-i revin în circumscriptia electorala respectiva. În continuare, se procedeaza identic cu numerele urmatoare din lista ordonata pe tara. În situatia în care s-a epuizat numarul de mandate cuvenite unui partid politic, unei aliante politice sau unei aliante electorale ori dintr-o circumscriptie electorala, operatiunea se continua fara acestea. Daca numarul din lista ordonata pe tara este mai mic decât repartitorul de circumscriptie electorala, se acorda un mandat;

b) în cazul în care nu este posibila acordarea mandatelor în ordinea ce rezulta din aplicarea prevederilor lit. a), Biroul Electoral Central are în vedere circumscriptia electorala în care partidul politic, alianta politica sau alianta electorala are cel mai mare numar de candidati, iar daca si astfel au ramas mandate nerepartizate pe circumscriptii electorale, circumscriptia electorala în care partidul politic, alianta politica sau alianta electorala respectiva are cele mai multe voturi neutilizate ori cele mai multe voturi inferioare coeficientului electoral de circumscriptie;

c) daca dupa aplicarea prevederilor lit. a) si b) au mai ramas mandate nedesfasurate pe circumscriptii electorale, Biroul Electoral Central le stabileste pe baza acordului partidelor politice, aliantelor politice sau aliantelor electorale carora li se cuvin aceste mandate, potrivit alin. (4), iar în lipsa unui acord, prin tragere la sorti, în termen de 24 de ore de la încheierea operatiunilor anterioare.

(8) Alocarea pe colegii uninominale si atribuirea de mandate candidatilor se face de catre biroul electoral de circumscriptie, avându-se în vedere numai competitorii electorali care au întrunit pragul electoral prevazut la art. 47 alin. (2), în mod distinct pentru Camera Deputatilor si pentru Senat.

(9) În fiecare colegiu uninominal pentru Camera Deputatilor, respectiv Senat, se atribuie un singur mandat de deputat, respectiv de senator.

(10) Atribuirea mandatelor de deputat si de senator se face în doua etape, la nivelul colegiilor uninominale si la nivelul fiecarei circumscriptii electorale.

(11) În prima etapa, la nivelul colegiilor uninominale, se atribuie un mandat candidatilor care apartin unui competitor electoral ce a întrunit pragul electoral potrivit art.47 alin.(2) si care au obtinut majoritatea voturilor valabil exprimate în colegiul uninominal în care au candidat.

(12) În cea de a doua etapa, de alocare pe colegii si atribuire de
mandate competitorilor electorali care au întrunit pragul electoral, biroul electoral de circumscriptie va întocmi, separat pentru Camera Deputatilor si Senat, o lista ordonata cu toti candidatii carora nu li s-au atribuit mandate în prima etapa, dispusi în ordinea descrescatoare a raporturilor dintre voturile valabil exprimate obtinute în colegiile uninominale în care au candidat si coeficientul electoral al circumscriptiei electorale respective, calculate pâna la a opta zecimala inclusiv.

(13) Daca pentru un competitor electoral numarul de mandate atribuite potrivit prevederilor alin.(11) este mai mare sau egal cu numarul de mandate repartizate competitorului electoral respectiv în acea circumscriptie electorala, calculat potrivit prevederilor alin.(3)–(7), acestuia nu i se va mai aloca niciun mandat în etapa a doua prevazuta la alin. (12), acesta retinând mandatele atribuite potrivit prevederilor alin. (11).

(14) Pentru fiecare competitor electoral care a întrunit pragul electoral potrivit prevederilor art. 47 alin. (2), din numarul de mandate repartizat în acea circumscriptie electorala, calculat potrivit prevederilor alin. (3) – (7), se scade numarul de mandate atribuite la nivelul colegiilor uninominale potrivit alin.(11), rezultatul reprezentând numarul de mandate de atribuit fiecarui competitor electoral la nivelul circumscriptiei electorale în cea de a doua etapa de atribuire si alocare de mandate. Numarul de mandate rezultat pentru fiecare competitor electoral se aloca pentru candidatii acestora în ordine descrescatoare în functie de clasarea în lista prevazuta la alin.(12). În cazul în care urmatorul candidat caruia urmeaza sa i se atribui un manndat din lista ordonata prevazuta la alin.(12) apartine unui competitor electoral care a epuizat numarul de mandate la care are dreptul în acea circumscriptie electorala sau daca în colegiul uninominal în care acesta a candidat deja s-a atribuit un mandat, se va proceda la trecerea la urmatorul candidat din lista ordonata, pâna la atribuirea tuturor mandatelor.

(15) În cazul în care, în urma atribuirii de mandate în cele doua etape potrivit prevederilor alin.(11)–(14), unuia sau mai multor competitori electorali care au întrunit pragul electoral potrivit prevederilor art. 47 alin.(2), nu li s-a atribuit numarul de mandate la care au dreptul în acea circumscriptie electorala, calculat potrivit prevederilor alin.(3)–(7), acestora li se vor atribui atâtea mandate pâna la concurenta cu acest numar. Mandatele se aloca suplimentar candidatilor competitorilor electorali respectivi cei mai bine plasati în lista ordonata prevazuta la alin.(12) carora nu li s-a alocat mandat, în colegiul uninominal în care au candidat, prin cresterea corespunzatoare a numarului de mandate din circumscriptia electorala respectiva si prin exceptie de la prevederile alin. (9).

(16) În caz de deces sau demisie a unui senator sau deputat, pentru ocuparea mandatului vacantat se organizeaza alegeri partiale la nivelul colegiului uninominal în care a fost ales respectivul deputat sau senator, cu aplicarea corespunzatoare a prevederilor prezentului titlu. Alegerile se organizeaza doar daca nu ar urma sa aiba loc cu mai putin de 6 luni înainte de termenul stabilit pentru alegerile parlamentare.

(17) Alegerile partiale se desfasoara într-un singur tur, cel mai bine clasat candidat urmând a fi declarat câstigator.

marți, 18 noiembrie 2008

Patriotismul in vreme de criza economica

  • Cumpăraţi Made in Romania tot ce se poate, de la orez pâna la chestii de uz casnic.

  • Producătorii noştri au dificultăţi să exporte acum.

  • Cu cât mai mulţi vor cumpăra produse romaneşti, măcar până trece criza, cu atât mai mult vor avea de lucru românii din puţinele fabrici care mai produc ceva în România şi vom trece mai uşor peste criză.

  • Cumpărând un produs românesc se plătesc impozite, salarii, chirii, dobânzi.

  • Nu poţi să le cumperi pe toate din afară, dar atunci când poţi alege...

  • Ajutând Romania, ne ajutăm pe noi înşine

miercuri, 12 noiembrie 2008

UE ia masuri anticriza

Uraaaa!, Comisia Europeana ne da dezlegare la castraveti curbati si morcovi nodurosi.
Comisarul pentru agricultura si dezvoltare rurala, Mariann Fischer Boel:
______________________________
Normele care reglementeaza dimensiunile si formele fructelor si legumelor vor fi date uitarii
.....
Acesta este inceputul unei noi ere pentru castravetii curbati si morcovii nodurosi....
______________________________

Asa este. Sa lasam gospodinele sa decida daca au sau nu nevoie de morcovi nodurosi sau de castraveti curbati. Moarte castravetilor corect[ilinii] politici! In vremuri de criza, precum acestea pe care le traieste mareata noastra Uniune, cand toata lumea are morcovul in fund ca nu i se vad nici frunzele, inteleptii nostri comisari nu ezita sa ia masurile exceptionale care se impun, iar morcovul noduros poate fi o solutie, poate oferi un zambet, un fior (poate singurul) poporului obidit, afaceristului scapatat sau proaspatului somer.

In schimb, noi reglementari au fost impuse limbii de lemn. Ea trebuie sa fie confectionata din lemn aromat de esenta moale, de duritate mai mica decat dantura, sa fie bine lacuita pentru a aluneca usor in urechile prostimii si fundurile sefilor, iar rumegusul sa fie colectat in europubele ecologice si reciclat. Din el vor fi confectionate mici limbute de lemn care, datorita grijii maretei Comisii si luminatilor sai comisari pentru viitorul de aur al tinerei generatii, vor fi distribuite gratuit in scolile Uniunii.

Cred ca Ceausescu, Stalin sau Ion Iliescu ar fi invidiosi pe limba de lemn a comisarilor europeni.
Smile

Cine nu are moldoveni, sa-si cumpere

S-a dezlegat marele mister al "atacului" asupra lui Mircea Geoana: autocarul s-a lovit de niste sarme atarnand de pasarela de la Balotesti.

Asa-i trebuie lui Mircea Geoana si PSD daca i-au marginalizat pe membrii PSD adusi de fuziunea cu Partidul Moldovenilor lui Simirad. Le-ar fi fost suficient unul singur pe/in acel autocar care sa strige din toti bojocii "Sârmăăă!" si incidenul(cu tot penibilul aferent de care s-a umplut PSD) ar fi fost evitat. Smile

marți, 11 noiembrie 2008

Micul pesedist

Un barbat din comuna buzoiana Amaru a murit. Ei si?, ce legatura are asta cu politica, veti spune. Ei bine, el a murit inecat cu mici la o intrunire electorala a PSD. Fiind mai batran(75 de ani), saracu nu a apucat sa dovedeasca si coada la bere si a murit pana sa vina salvarea.

A scapat saracul om de capitalism, de legionari, de nemti, de rusi, de razboi, de foamete, de colectivizare, de securisti, de comunisti, de revolutie, de tranzitie, de pensie, de inundatii si a sucombat inecat cu un mic pesedist. Iata cum, alaturi de micul Titulescu, PSD da politicii romanesti si micul pesedist - unul mai periculos decat celalalt.

Pentru a evita alte posibile incidente asemanatoare, conducerea centrala a PSD a hotarat sa nu mai invite la astfel de mitinguri decat simpatizanti care stiu sa inoate(sa nu se mai inece nimeni) si, ca masura suplimentara de siguranta, sa angajeze o echipa de salvamari profesionisti cu experienta in programul "blue flag" care sa supravegheze adunarea. Pentru eventualitatea in care nenorocirea s-ar abate asupra unei persoane din conducerea superioara a partidului s-a incercat contactatarea unei echipe de manechine pentru a oferi respiratie gura la gura. Negasind manechine cu un ficat atat de insensibil la gura unui politician, s-a apelat la cateva participante la show-uri de tip "Fear Factor".

In urma incidentului cu "atacul armat" asupra lui Mircea Geoana si a autocarului de campanie a acestuia, rudele batranului au intrat automat pe lista politiei cu posibilii suspecti(mobilul fiind razbunarea), si au fost invitate la postul de politie comunal sa-si prezinte alibiurile. Cei mai multi au declarat ca au avut alibiuri, insa le-au luat comunistii la colectivizare, unul singur declarand ca mai avea putin alibi pe fundul unei sticle, insa crede ca l-a baut intr-o seara cu vecinul, ca li s-a terminat vinul. Oamenii au fost lasati in pace atunci cand expertii FBI, la care a apelat Mircea Geoana, au constatat ca urmele de alice erau pe interiorul parbrizului, nu pe exteriorul sau, lucru care mie mi se pare mult mai logic, avand in vedere ca dusmanilor PSD Mircea Geoana le este mult mai util in viata si la presedintia partidului decat mort.

luni, 3 noiembrie 2008

De ce erau Loganurile scumpe ....

De ce erau Loganurile scumpe? Pai, pentru ca erau pentru handicapati!
(fotografia este luata de pe cotidianul.ro)

Alegeri prezidentiale in SUA

SUA isi vor alege maine presedintele.
Vor avea de ales dintre un candidat pe jumatate alb, dar viu, si un altul alb, dar pe jumatate viu. Smile