vineri, 30 noiembrie 2007

Democratia, in ceata

Dezamagitoare a fost prezenta la vot la referendumul pentru vot uninominal. Si nici cea de la Europarlamentare nu a fost decat cu putin mai mare. In general, romanii par a se fi saturat de democratie din moment ce nu participa la una dintre manifestarile cele mai vizibile ale ei - votul.

Eu cred ca o fi stampila vizibila si buletinul de vot palpabil, insa ceea ce pare a-i indeparta pe romani de cabinele de vot este ceea ce este in spatele alegerilor, mecanismele complicate, ceata institutionala pe care votul pare a le legifera, a le naste chiar. Degeaba ne comparam noi cu "media europeana" atunci cand vorbim despre prezenta la vot, daca nu ne comparam si in ceea ce priveste nivelul de intelegere a mecanismului democratic, a institutiilor statului de drept sau a subiectului supus votului. Si nici nu ne vom putea compara prea curand la aceste capitole pentru ca experienta noastra privind democratia este ca si inexistenta din moment ce majoritatea electoratului si-a trait cea mai mare parte din viata in comunism iar experienta noastra istorica, in general, nu ne recomanda nici ea ca mari campioni intr-ale democratiei.

Legile, institutiile statului si functionarea acestora ar trebui sa tina cont de nivelul general de cultura politica, civica si sociala a cetatenilor - in cazul nostru ar trebui mult simplificate. Un sistem de legi in permanenta schimbare ca al nostru si prea complicat chiar si pentru specialisti genereaza o functionare a institutiilor total aleatoare, lipsita de orice logica, in care se gasesc usor cate zece argumente legale si pentru a aproba, si pentru a respinge o cerere a cetateanului. Este astfel imposibil ca legi stabile si bune sa genereze, in timp, traditii si automatisme de comportament in randul populatiei. In aceste conditii, sa nu ne mire, deci, lipsa de participare a cetatenilor la procese democratice al caror rezultat ramane permanent in ceata, le scapa. Mai mult chiar, cetatenii refuza sa aiba de-a face cu institutiile si serviciile statului a carui functionare nu o inteleg, iar coruptia, cel putin cea mica si foarte raspandita, la nivelul functionarilor sau a politiei, nu este altceva decat expresia practica a evitarii acestui contact cu statul.

In aceasta capcana a suprasolicitarii puterii de intelegere a electoratului a cazut si presedintele Basescu atunci cand a convocat referendumul la aceeasi data cu alegerile pentru Parlamentul European. Peste problematica destul de complicata a functionarii institutiilor europene(pe care chiar cei de pe liste s-a dovedit ca nu o cunosc) s-a suprapus cea a votului uninominal, complicata si aceasta de existenta proiectului guvernamental trecut deja prin Parlament. Rezultatul este sau va fi ca, in ciuda procentului covarsitor de DA rezultat la referendum, frustrarea electoratului va creste pentru ca nu se va face ceea ce s-a votat.

Si nu putem reprosa populatiei acest esec, neparticiparea la un sistem care pare mai mult sa ii respinga decat sa-i doreasca, la un sistem care nu se vrea inteles, care exista pentru sine, nu pentru oameni, la un sistem care ii trateaza de sus, cu o superioritate agasanta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu