duminică, 24 august 2008

Georgia si SUA

Eu cred ca asa cum tehnologia civila de astazi este cea militara, secreta la vremea respectiva, de acum 10-15 ani, tot astfel si geopolitica pusa in practica astazi este cea gandita si planificata acum 10 ani. De altfel, in Marea Tabla de Şah, Zbignew Brzezinski indica inca de acum multi ani interesul enorm al SUA in zona Asiei centrale si pronostica devenirea acesteia intr-un fel de "buricul pamantului".

Zona fiind, deci, de interes strategic pentru SUA este exclusa folosirea ei in scopuri tactice(atacarea Iranului, satisfacerea "aliatilor" rusi, etc). Mult mai probabila mi s-ar parea situatia inversa, anume folosirea Iranului ca perdea de fum pentru infiltrarea cat mai usoara a SUA in regiunea fostelor republici sovietice caucaziene. Aceasta este zona cu potentialul energetic(petrol si gaze) cel mai mare, mult mai mare decat cel din Iran si Venezuela.

In legatura cu pretul petrolului, eu cred ca el trebuie sa pastreze un echilibru strategic. Anume sa faca rentabila trecerea la noile surse de energie in Vest, dar, in acelasi timp, sa "momeasca" China, Rusia, India, Brazilia si alti tigri "in curs de dezvoltare" sa-si pastreze tehnologiile actuale, bazate pe hidrocarburi. Acest lucru va asigura avansul tehnologic al occidentului prin intarzierea concurentei, pe de o parte, iar pe de alta parte va asigura o piata de desfacere pentru tehnologia occidentala actuala, oricum, chiar abandonata in Vest, mult superioara celei din lumea a treia.

Totusi, referitor la petrol sau gaze, nu trebuie sa scapam din vedere si celelalte utilizari ale lor(in afara de producerea energiei), din industria chimica(mase plastice, ingrasaminte, etc), utilizari care, pe langa faptul ca o mare parte a lumii va continua sa-si produca energia cu ele, vor face ca mentinerea controlului asupra resurselor sa continue sa fie un obiectiv strategic important(pentru cei care isi permit asemenea obiective).

Punerea Chinei cu spatele la zid nu ar flosi nimanui pentru ca doar prin simpla deschidere a granitelor ei China poate crea probleme demografice si politice insurmontabile in occcident. Daca ne uitam la tensiunile din UE sau SUA, tensiuni create de cateva milioane de imigranti est-europeni sau sudamericani, putem lesne sa ne imaginam colapsul pe care il pot genera zecile de milioane de chinezi flamanzi si setosi de democratie plecand din China spre occident.

Din pacate pentru noi, nu prea contam in aceste jocuri. Si, la alura noastra economica, militara sau teritoriala nici nu prea avem cum. Nu stiu de cate ori au venit americanii pe aici, insa stiu ca de sute bune de ani rusii vin si pleaca periodic, la fel ca fluxul si refluxul marii. Asa va fi si de data asta. Au plecat, insa nu trebuie sa jubilam atat de zgomotos agasandu-i inutil cum a facut presedintele nostru in trecutul apropiat, fiind fortat acuma de evenimente si de puterea in revenire a rusilor sa-si inghita cuvintele si sa-si repare o greseala(aceea de a provoca rusii) cu alta greseala - de a-si urca Germania si SUA in cap punand sare pe rana numita Kosovo, comparand-o public si in mod repetat cu Georgia, probabil pentru a da frumos la rusi in scopul obtinerii unei audiente la Kremlin in toamna asta, la care audienta spera sa capete vreun "oarece" privitor la pretul/importul gazelor cu care, umar la umar(Base si gazele merg impreuna de minune), sa defileze in 2009 la prezidentiale si sa mai traiasca bine inca cinci ani.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu