sâmbătă, 22 martie 2014

Ucraina, focar de instabilitate

Parerea mea este ca, pe langa Rusia, Ucraina este ea insasi un focar de instabilitate in Europa, fiind un stat [semi]artificial, creat, in parte, din teritorii luate cu japca de rusi de la vecinii Ucrainei si alocate fostei R.S.S. Ucraina. Iar rezolvarea acestei situatii nu este deloc mai simpla si mai generatoare de stabilitate decat criza din Crimeea.

Din pacate, eu vad Romania in aceeasi dilema ca si in pragul WWII. avem ceva de impartit si cu rusii (vesnicii rusi), si cu Ucraina (atunci Ungaria si diktatul de la Viena) si am ales sa reportam rafuiala cu dusmanul mai accesibil (atunci Ungaria, acum Ucraina) pentru a ne angaja cu aliati puternici (atunci Germania, acum SUA) impotriva Rusiei.

Doar ca atunci interesul impotriva Rusiei era material, imediat (tocmai ne luasera Basarabia) si rational politic, iar acuma este mai mult emotional - ne-am speriat de faptul ca rusii au luat Crimeea. Insa nu vad de ce sa te sperii si sa te miri cand afli ca lupul mananca oi. Oricum, Ucraina avea drepturi istorice asupra Crimeii asa cum are si asupra Bucovinei de Nord sau sudului Basarabiei (adica nu avea si nu are). Doar ca rusii si-au permis sa faca ceea ce noi nu ne permitem - sa luam ceea ce este al nostru. Iar daca ar fi vreodata sa recuperam aceste teritorii, tot in urma unei situatii de instablitate/criza din Ucraina am putea-o face.

Interesul principal impotriva Rusiei este al SUA si al occidentului (adevaratii rivali ai Rusiei in Europa), nu al nostru caci, dintre toti vecinii nostri, cei mai agresivi la adresa Romaniei, mai agresivi chiar decat ungurii, au fost ucrainenii, cu nationalismul lor vetust si cu tara lor de furat.

Crimeea este factura pe care Rusia o trimite occidentului pentru ceea ce a facut in Kosovo, si pe care occidentul ne-o trimite noua spre a o plati. Caci vecinii Ucrainei sunt obligati acuma, sprijinind integritatea Ucrainei, sa legalizeze o data in plus furturile teritoriale facute de URSS si donate Ucrainei

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu