sâmbătă, 1 martie 2008

Bumerangul LGT Group

Scandalul fiscal avand in centrul sau LGT Group, cea mai mare banca din Liechtenstein(controlata de familia princiara), incepe sa se extinda din Germania in alte noua tari(Suedia, Statele Unite, Marea Britanie, Franta, Italia, Spania, Canada, Australia si Noua Zeelanda ).


Pe scurt: serviciile secrete germane(SIE-ul german) au platit o cartita din interiorul bancii si au pus mana pe un DVD cu clientii importanti ai acesteia - personaje foarte potente financiar care ascundeau banii in aceasta banca, in conturile unor fundatii, profitand de impozitul modic perceput. Pe bani(!!!) sau pe baza de reciprocitate, nemtii pun la dispozitia tarilor interesate liste cu clienti ai bancii, cetateni ai acestor tari. O pozitie interesanta a avut-o Danemarca - guvernul a declarat ca nu doreste sa-si ancheteze cetatenii pe baza unor informatii furate. Insa, dupa cum au declarat tarile citate, este forba de fraude de miliarde de dolari/euro, bani care trebuiau sa ajunga la fisc.

Acesta este doar unul dintre paradisurile fiscale ale lumii financiare. La fel ca acesta, mai toate functioneaza cu bani din occident si alimenteaza marea coruptie internationala - schimba guverne, pune dictatori sau finanteaza traficul ilegal cu arme, razboaie. Apoi, tot occidentul este ipocrit si critica, pentru coruptie, tarile lumii a treia, corupte pana in maduva oaselor de banii marilor concerne occidentale, bani al caror traseu trece invariabil prin astfel de paradisuri fiscale. Ce poate face un procuror sau un comisar de la garda financiara impotriva unui ministru sau dictator sustinut de o multinationala ale carei fonduri negre sunt mai mari decat bugetul tarii sale?

Nu ar fi mai usor pentru occident sa-si faca ordine in ograda sa mai intai, sa asaneze aceste mlastini si smarcuri financiare alimentate cu bani din bancile occidentale, la umbra mult trambitatului "secret bancar"? Probabill ca nu o sa vedem prea curand asa ceva. Si asta pentru ca interesele occidentale sunt imense daca ne bazam rationamentul pe faptul ca ei isi asuma riscul unor efecte colaterale nedorite si grave dar care paraziteaza acest mod de operare:traficul cu droguri, terorismul international sau comertul cu material nuclear.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu