miercuri, 12 martie 2008

Din nou despre transplant si acordul prezumat

Din PROGRAMUL NAŢIONAL DE TRANSPLANT DE ORGANE, ŢESUTURI ŞI CELULE
Costuri implicate de un transplant:
___________________________
- cost mediu/testare donatori – 1.800 lei;
- cost mediu/testare receptori – 1.800 lei;
- cost mediu/testare compatibilitate cross-match – 1.080 lei;
- cost mediu/menţinere în condiţii fiziologice a donatorilor în moarte cerebrală şi testarea acestora - 9.200 lei;
- cost mediu/acţiune coordonare - 400 lei;
- cost mediu/transplant hepatic – 168.000 lei;
- cost mediu/transplant renal: de la donator viu – 25.000 lei, de la donator cadavru – 41.000 lei ( cost mediu 33.000 lei);
- cost mediu/transplant combinat rinichi – pancreas – 52.500 lei
- cost mediu/transplant cord – 93.300 lei
- cost mediu/transplant pulmon – 85.000 lei;
- cost mediu/transplant celule pancreatice – 12.000 lei;
- cost mediu/transplant celule stem hematopoietice – autolog : 90.000 lei, allogenic – 162.000 lei.
- cost mediu /pacient tratat in ambulator: ?
___________________________

Carevasazica, costuri mari, remuneratie dupa buget-mica, am dublat bugetul sanatatii si avem conditii mai proaste(banii s-au dus la importatori si mafie), lumea se omoara la cozile pentru medicamente compensate din primele zile ale fiecarei luni pentru ca imediat se termina fondurile alocate, avem printre cele mai mari preturi la medicamente din Europa, Consiliul concurentei tocmai a amendat asa-numitul "cartel al dializei", in viziunea Colegiului medicilor, nu avem nici macar un medic vinovat de malpraxis cu toate ca fantoma domnului Lazarescu bantuie spitalele noastre, avem spitale care nu au autorizatie sanitara de functionare (sic!), sute de scoli in aceeasi situatie, avem cel mai scazut consum individual de sapun si pasta de dinti din Europa, etc, samd, scl, si noi vrem sa facem transplanturi pentru a salva vieti cand cea mai buna resursa si sursa de viata din Romania ar putea fi instaurarea normalitatii din sistemul sanitar. Apoi mai discutam despre transplanturi si acordul prezumat. Costurile sunt imense, bugetul limitat. Este clar ca in conditiile acordului prezumat vom avea un exces de organe. Oare cine la va exporta? Caci sunt sigur ca italienii sau elvetienii, atat de porniti acuma impotriva romanilor, vor fi mari amatori de organe de romani.

5 comentarii:

  1. "Este clar ca in conditiile acordului prezumat vom avea un exces de organe. Oare cine la va exporta? Caci sunt sigur ca italienii sau elvetienii, atat de porniti acuma impotriva romanilor, vor fi mari amatori de organe de romani." - Si problema nu-i nici macar asta! Nu stiu daca ai vrut sa bati sau nu in urmatoarea directie: MAREA PROBLEMA E CA OAMENI VOR FI LASATI SA MOARA TOCMAI PENTRU A LI SE PRELEVA ORGANELE. Nu stiu daca s-a adoptat sau nu legea, dar daca s-a adoptat, nu s-a facut decat inca un pas inainte spre alte portite de a comite crime "legale". Asa ca nu mai depinde numai de noi daca acceptam jocul celor care au votat aceasta lege, semnezi sau nu?

    RăspundețiȘtergere
  2. Ovidiu,

    Intr-unul dintre comentariile mele precedente spuneam despre multiple posibiliatati care se deschid traficului de organe si de INFORMATII despre posibilii donatori.

    Oricum, in Romania se moare pe capete in spitale DIN CU TOTUL ALTE CAUZE decat lipsa de organe pentru transplant, deci normal ar fi sa avem mai intai niste spitale si conditii de spitalizare civilizate, iar abia apoi sa ne gandim la organe.

    Insa poate ca chiar asa se si intampla, adica EXACT oamenii foarte putini si privilegiati care BENEFICIAZA de conditii foarte bune in spitale sau chiar se trateaza in strainantate se gandesc ca acuma nu le lipsesc decat organe de transplant si imping aceste legi neglijand bataia de joc generala din sistemul sanitar romanesc.

    Eu cred ca, daca este sa incepem comparatia cu vestul, nu cu modul in care se preleveaza organe trebuie sa incepem, ci cu conditiile generale din spitale(gandaci, dezinfectie, doi-trei bolnavi intr-un pat, sictirul medicilor, spaga generalizata, etc). Dar asta, desigur, nu produce bani pentru cine trebuie.

    RăspundețiȘtergere
  3. Uite aici cum se pune problema in spitalele noastre si in Colegiul Medicilor, si noi vrem acord prezumat pentru transplant de organe.

    Cine-i va opri pe aceti killeri sa lase lumea sa moara, pe bani, TOCMAI pentru ca organele sa le fie transplantate cui trebuie?

    In conditiile in care nimeni nu este gasit vinovat atunci cand sute de domni Lazarescu mor prin spitalele din Romania, o astfel de prevedere mi se pare chiar o pseudoincitare la trafic si crima [organizata]. Sa incepem sa ne comparam cu occidentul nu doar la prevederile legale privind acordul prezumat, ci si la raspunderea si responsabilitatea medicilor pentru crimele care au loc in spitale.

    RăspundețiȘtergere
  4. am vrut sa scriu ici:
    http://evz.ro/articole/detalii-articol/806230/Tragedie-ingropata-de-Colegiul-Medicilor/

    RăspundețiȘtergere
  5. Mda... citisem chiar azi articolul respectiv. Ieri discutam cu o colega de servici pornind de la o intrebare retorica a ei "Oare de ce mai stam noi aici? (in Romania)". Azi am reluat discutia cu un vecin plecat in Occident. Evident, subiectul discutiilor era atitudinea generala a romanilor. Imi pare rau, mi-ar placea sa am o parere buna despre romani, dar nu se poate. Din pacate atitudinea si problema din spitale nu exista doar acolo si nu se datoreaza in exclusivitate conducatorilor. Intreaga societate romaneasca este infestata, de la baza si pana in varf. Exemplu: oradenii acuza mizeria din oras. In fata blocului nostru, pe un copac, sta agatata o tablita pe care scrie cu litere mari: PASTRATI CURATENIA. Sub copac sunt doua banci pe care stau asezati in fiecare seara vecinii mei care mananca seminte si arunca resturile pe jos fara nici o jena, in ciuda faptului ca la 1-2 metri distanta se afla un cos de gunoi. Unde mai pui ca se cearta ca descreieratii pe locuri de parcare (acestea fiind domeniu public, deci nu au nici un drept sa pretinda pretentii ca pentru proprietati private). Ce sa mai vorbim de politistii care, culmea, tin partea pe fata tot oamenilor faradelege sau pur si simplu prefera sa nu se implice (ma refer tot la discutiile iscate pe seama locurilor de parcare). Si exemplele ar putea continua... pana cand nu se va schimba mentalitatea romaneasca, romanii isi vor fura caciula singuri...

    RăspundețiȘtergere