joi, 27 martie 2008

Greva la Dacia sau cioara de pe gard

Greva romaneasca la Dacia. Se doreste schimbarea vrabiei din mana pe cioara de pe gard. Aparent o greva se face pentru conditii de munca mai bune si pentru salarii decente, insa cei de la Dacia nu vor doar salarii mai mari cu 60%, vor si PRIME:

- participarea la impartirea profitului
- prima mai mare de Paste
- prima mai mare de Craciun
- prima de vacanta
- prima de Ziua Constructorului de Masini

si, ca si cum salariile si primele nu le-ar fi deajuns, ei mai vor si REDUCERI:

- reduceri la cumpararea de masini de catre angajati
- reduceri la achizitionarea de piese de schimb

Ei uita usor ca banii si inteligenta din spatele aparentului succes "romanesc" numit Dacia sunt de fapt frantuzesti. Uita si vremurile din urma cu cativa ani cand, furand cu totii din uzina, o impingeau usor-usor pe calea urmata de uzina ARO din Campulung. Ei uita si de investitiile uriase facute de Renault pentru a redresa uzina si mai uita si de recentul anunt al francezilor cum ca modelul Logan va putea fi fabricat in Rusia sau Maroc.

Au iesit in strada cu lozinci gen "Respingem asuprirea francezilor" spre a sugera ca administratia Dacia ar vrea sa ingroape industria autohtona de automobile. Pai, care industrie autohtona, dragi sindicalisti? Ca autohtona a fost dupa ce au plecat francezii pe vremea comunistilor, autohtona a fost dupa 1989, autohtona a fost si cand ne rugam de toti sa o cumpere ca nu mai facea saraca fata la concurenta, la firmele capusa si la furturile la care cu onoare o supuneati cu totii. Autohtone au fost si Oltcitul si Dacia si ARO si voi si altii ca voi le-ati adus in sapa de lemn.

Unde, in lumea asta mare, ati vazut voi inflatie de 7% si cresteri salariale de 60% intr-un singur an? Si asta doar dupa cativa ani de productie, timp in care s-au investit sute de milioane de Euro, daca nu miliarde?

Un comentariu:

  1. Adevarul este ca in Romania salariile nu sunt mici, ci foarte mici. Dar tot adevarat este ca daca francezii nu le-ar da de lucru romanilor (vorbesc la concret - cazul Dacia), ei nu ar avea nici un venit sau, daca am extrapola cazul, ar lucra in alta parte pe bani si mai putini. Mai mult decat atat, francezii eu veniti aici tocmai pentru ca cheltuielile salariale sunt mici. Iar finlandezilor de la Nokia nu le-a fost jena sa inchida o fabrica din Germania in favoarea uneia din Romania. De ce le-ar fi jena francezilor sa inchida o fabrica din Romania pentru una din alta tara? (Oricum, imi pare rau ca s-a ajuns aici si noi nu mai avem industrie - pentru ca industria pe care o avem nu mai e a noastra, si mai rau imi pare ca incet incet nu vom mai avea nici macar pamant si resursele naturale care, in mod normal, zice-se ca nu pot fi instrainate (unei alte tari - nu cred ca e corect termenul folosit, dar cel corect nu-mi vine in minte acum)).

    RăspundețiȘtergere