Am vazut in ultimii 20 de ani ca marii hoti ai Romaniei paraziteaza statul, mai bine zis bugetul de stat. Fie ca sunt angajati la stat sau mafioti obisnuiti cu mierea si nectarul afacerilor cu statul, ei incearca sa fure cat mai mult, sa-si faca pe seama statului orice interes, fie el cat de mic sau de meschin. Pentru a se apara de asemenea specimene, statul are, printre alte instrumente, si procuatura, procurorii, deci. Ei ar trebui sa apere intai si intai bugetul de stat de aceste capuse.
Insa se intampla lucruri ciudate. Ne amintim mai intai ca politia din Craiova era spaima celei germane prin rapiditatea cu care infractori romani din zona Dolj, prinsi in Germania si trimisi in Romania, se intorceau rapid inapoi in vest cu alte acte, cu alta identitate. Ne putem usor inchipui mecanismul prin care ei capatau rapid alt pasaport si alt nume. De asemenea, ne putem inchipui si ca daca cei care ungeau unde trebuie in politie aveau probleme cu alti interlopi din zona lor de influenta sau, si mai rau, cu oameni cinstiti, apelau la politie pentru a-si plati polite sau a intimida. Dovada ca acest lucru se intampla si practic ne este data de stirea conform careia politisti din Bucuresti imobilizau un individ pentru ca un civil aflat in conflict de afaceri cu cel imobilizat sa-l bata.
Deci, ne putem usor gandi ca acest lucru se intampla si la procurori, nu doar la politisti. Si sa ne uitam la un caz ciudat din lumea fotbalului, ca tot este la moda acuma. Este de notorietate scandalul privind transferurile frauduloase de jucatori prin care bugetul statului a fost pagubit de foarte multi bani. Ei bine, ati mai auzit vesti de pe acest "front" in ultima vreme? Sau despre afacerile cu terenuri intre rechinii imobiliari gen Becali sau Popoviciu si stat, afaceri din care statul a pierdut sume enorme. Nimic. Nici un caz incheiat, nici un prejudiciu recuperat, macar partial. In schimb, in mod cu totul neobisnuit, cand acesti mafioti din fotbal se fura si se inseala intre ei, cei mici, intotdeauna cei mici, sunt vizitati de procurori. Procurorii il aresteteaza pe patronul de la FC Arges(Cornel Penescu) si cativa arbitri pentru ca, prin actiunile lor, acestia ii furau pe alti patroni de echipe de fotbal, viciind rezultatele meciurilor jucate. Insa cand acesti patroni(toti impreuna) furau bugetul de stat prin transferuri masluite de jucatori, nimeni nu era si nu este, dealtfel, interesat.
Dar chiar si asa, buboiul in fotbal este mult mai mare. Despre dimensiunea lui ne putem da seama daca vedem ca FC Arges, o echipa din subsolul clasamentului, fara pretentii, avea pe lista sa de plata pe insusi presedintele Comisiei Centrale de Arbitri si arbitri de pe lista UEFA. Este usor de inchupui cine este pe statul de plata al cluburilor asa-zis mari si mult mai potente financiar. Insa ancheta se va limita, ca de obicei, la plevusca. Acest fenomen, al coruptiei in fotbal, tine mult mai curand de Federatia Romana de Fotbal, care are observatori la fiecare meci in masura sa raporteze nereguli sportive si comisii disciplinare care sa sanctioneze pe plan sportiv echipe sau oficiliali ai unor cluburi. Ei, cei implicati in fenomen, isi dau foarte usor seama daca un arbitru greseste intentionat in favoarea unei formatii sau a alteia si pot lua masuri in consecinta, cum de altfel au si luat de la declansarea scandalului. Insa FRF pur si simplu nu a dorit acest lucru, dovada ca banii aveau si un traseu vertical, pe langa cel orizontal.
In acest context, implicarea procurorilor in rufele murdare din fotbal pare mai mult o reglare de conturi, cu mana justitiei, intre mafiotii din sport, decat un act de justitie in sine, in conditiile in care aceiasi procurori nu se implica in acele murdarii din fotbal si din mediul de afaceri in general in care bugetul de stat este prejudiciat. In schimb, cand hotii se cearta pe banii furati, datorati bugetului, vin procurorii sa imparta dreptatea.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu