duminică, 6 aprilie 2008

NATO - alianta militara, caut dusmani

Desigur ca nu putem sa ne dam cu parerea despre desuurile summitului NATO de la Bucuresti. Si tot desigur ca NATO nu este Pactul de la Varsovia, asa ca lipsa de unanimitate in decizii nu este o surpriza, insa o surpriza este chiar lipsa deciziilor inselor.

Dupa o logica elementara, dupa sfarsitul razboiului rece, alianta ar fi trebuit sa-si redefineasca misiunea in lume sau in zona in care a fost initial creata. Normal ca nu s-au putut evita frustrarile tarilor din vechiul lagar comunist, ca nu s-a putut merge mai departe fara o minima reparatie acordata acelor state abandonate in bratele lui Stalin la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial. Si aceasta reparatie a fost extinderea NATO cu aceste tari.

Insa inainte de a merge mai departe cu extinderea, pana la granitele Rusiei, in mod normal trebuie stabilit scopul aliantei, pericolele si noii dusmani. Slujeste extinderea planuita acestor noi scopuri? Daca, definindu-le, Rusia va aparea mult mai importanta decat pare in actuala doctrina?

Se stie ca in fata unui pericol clar si iminent o comunitate este mult mai unita decat cu un dusman difuz sau inventat pentru a sluji scopului doar unuia sau unor membri de-ai sai. Iar disensiunile in mai toate privintele intre aliatii din NATO par sa indice ca dusmanul nu exista, ca el trebuie cautat, identificat. Si amanarea sine die a acestei probleme pare sa fie efectul tatonarilor preliminare care anunta existenta unor mari deosebiri intre punctele de vedere demne de luat in seama din NATO. Si, la urma-urmei, la ce sa te astepti atunci cand bombele si rachetele aliantei sunt mai inteligente decat conducatorii sai politici?

Grele vremuri pentru o tara mica precum a noastra. Cu o Rusie in revenire de forma, cu un NATO divizat si cu o politica interna marcata de scandaluri caragialesti care au paralizat si politica externa, Romania este pusa in situatia sa aleaga, adica sa spuna NU unei tabere sau alteia. Sa speram ca alegand SUA am mizat pe calul castigator. Insa chiar pozitionarea noastra in tabara castigatoare nu ne aduce nici un avantaj daca nu vom sti sa avem o politica inteligenta si pragmatica.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu