marți, 29 aprilie 2008

Furtul de identitate

Candidatura doctorului Sorin Oprescu la primaria capitalei a scos in evidenta un fapt foarte ingrijorator, trecut insa cu vederea destul de usor de opinia publica si massmedia:comertul cu datele personale ale cetatenilor.

Ca sunt obtinute de la spitale, notari, firme de asigurari sau furnizoare de diverse utilitati, de la circa financiara sau chiar din bazele ministerului de interne sau ale casei de asigurari, date personale gen nume, CNP, buletin, adresa, email fac obiectul unui trafic intens intre cei interesati(firme de publicitate, agenti electorali, smenari de case si terenuri, spameri, etc).

Problema devine cu atat mai grava cu cat accesul lal tehnologie face ca falsificarea unor acte sau hartii de valoare sa fie la chiar la indemana unui licean, iar utilizarea pe scara tot mai larga a internetului virtualizeaza tot mai mult indivizii, furtul unor asemenea date, a unor chei sau parole electronice putatnd fi echivalent cu furtul identitatii. Iar de acest lucru trebuie sa ne protejeze exact politicienii(nu doar Sorin Oprescu) ale caror liste electorale mustesc de falsuri facute tocmai pe seama acestui comert ilegal cu date personale.

Eu cred ca legile trebuie sa fie mai aspre, iar securitatea acestor date sa fie impusa tuturor firmelor care lucreaza cu ele. Este, de exemplu, absurd sa semnez un contract cu o firma de telefonie sau cu una de asigurari, contract care are clauze standard ca abonatul sau asiguratul este de acord cu utilizarea datelor sale personale in scopuri de marketing.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu