luni, 16 iunie 2008

Sorin Oprescu sau nevoia de bufoni

Din 1989 si pana acum, o serie de mari bufoni politici au bantuit viata publica a Romaniei. Si se pare ca primul care a intuit acest apetit pentru bufoni al electoratului nostru a fost chiar Ion Iliescu. Neputatnd el insusi sa fie un bufon veritabil, l-a propulsat si sprijinit pe Vadim-Tudor. Acesta a fost primul bufon care a populat imaginarul colectiv al romanilor scapati in lanul cu sperante ca vaca in lucerna.

Din succesul lui Vadim s-a inspirat, apoi, Traian Basescu si sfatuitorii sai din servicii. El, insa, nu a jucat cartea nationalista ci doar pe aceea de justitiar care construieste tepe in Piata Victoriei, de politician direct, frust si care "le spune bine", cum ii place romanului. Problema lui a fost(pentru ca mie imi este clar ca Traian Basescu este pe faras) ca, slobod de gura si lipsit de educatie, el este imprevizibil, inconstienta sa lucrand de multe ori nu doar contra propriului instinct de conservare, ci chiar si impotriva celor care l-au pus acolo unde este.

Gigi Becali a inteles instinctiv ca aceasta-i calea succesului in politica la romani, a incercat, insa a trebuit sa abandoneze spasit pentru ca nu a fost sustinut de "sus".

In schimb, ultimul bufon scos de servicii pe piata, Sorin Oprescu, remarcat de ochiul experimentat al "antrenorului" Ion Iliescu, pare sa-si intreaca predecesorul - Traian Basescu, si sa-l bata cu propriile sale arme. I-a preluat tot arsenalul de campanie al acestuia, i-a dat o usoara tenta de golanas smecher de Bucuresti, interpreteaza textele mai convingator decat Basescu, pare mai ascultator si mai previzibil, ce mai, candidatul manciurian perfect. Cred, totusi, ca ar intinde coarda prea mult daca si-ar propune sa devina presedinte in 2009, iar in 2014 sper si cred ca vremea bufonilor va fi fost trecuta.

Lui Traian Basescu nu-i mai ramane decat sa-l parafrazeze pe Alecsandri: "E unul care-njura mai bine decat mine? Cu-atat mai bine tarii si lui cu-atat mai bine"[mai ales lui si lor] si, in cel mai bun caz, sa incerce a se reprofila pe celalalt rol iubit de electoratul romanesc - tatucul natiunii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu