joi, 8 mai 2008

Becali, Euro si DNA - scenarii [im]posibile

Imi permit sa deviez un pic de la politica, nu prea mult, totusi, pentru ca spaga, mita si politica au fost dintotdeauna frati de cruce.

Strict din punct de vedere sportiv, al competitiei fotbalistice, eu cred ca blatul prin noncombat facut de CFR cu Gloria Bistrita sau de Poli Timisoara cu Ceahlaul sunt mai nocive pentru intrecerea propriu-zisa decat ceea ce a facut Becali, adica stimularea jucatorilor sa "moara pe teren" cum se spune. De aceea nu cred ca masura interzicerii acestui mod de a premia jucatorii altei echipe decat a ta trebuia luata de catre FRF inainte de a recunoaste si a de a pedepsi cateva noncombaturi evidente. Ba chiar cred ca ar fi benefica legalizarea ei daca s-ar face transparent, cu plata impozitelor catre stat si, de ce nu, a unui comision de 1, 2 sau 3 la suta catre FRF.

Sa revenim, deci , si sa ne dam frau liber imaginatiei despre cum poate cineva sa detina, sa transporte si sa plateasca 1.700.000 EUR, bani gheata.

Cu detinerea incepe problema. De unde-i ai? Ai platit impozite pe veniturile corespunzatoare? I-ai scos din banca sau ai facut tranzactii cu terenuri/jucatori etc in numerar? Valoarea tranzactiilor in numerar este limitata, altfel fiind obligatorie derularea lor prin banca. Insa, dupa cum vom vedea, nu asta este problema principala.

Transportul. Ei, de aici incepe povestea, fictiunea. Este destul de dificil sa detii, insa sa si transporti 1.700.000 EUR atunci cand multi ochi negri sunt atintiti asupra ta. De obicei asemenea sume se strang la fata locului(Cluj, in cazul nostru), urmand ca, ulterior, cel care le solicita sa se "revanseze" si sa se achite fata de cei care-l ajuta. Iar asemenea sume nu sunt decat pe piata neagra, la camatari, multi dintre acestia fiind pe "felie" cu oameni din politie si/sau procuratura, inmultindu-le banii. Deci, de la Bucuresti se da un telefon la Cluj: "Domnu' X am nevoie de 1,7 milioane, Miercuri". De ce sa aiba Gigi nevoie de numerar acuma si in cazul Dacia sau Unirea nu a fost cazul? Simplu! Patronii de la Dacia si Unirea Urziceni au suficienti bani sa-si premieze singuri jucatorii si suficiente afaceri pentru ca apoi sa-si recupereze banii prin intermediul acestor afaceri de la Becali. In cazul "U" Cluj, patronii(Consiliul Local si niste afaceristi mici) sunt parliti si nu au nici afacerile si nici numerarul necesare pentru tranzactie. Deci, Gigi trebuia sa faca rost de cash si, pentru ca transportul este foarte riscant, apeleaza la piata neagra din Cluj. Banii se strang si se duc la locul stabilit. Insa, inainte ca targul sa cada, deci banii erau teoretic la Gigi, apar gaborii si-i confisca. Cine i-a anuntat pe gabori si procurori? Camatarii din Cluj, care, in final, vor imparti cu cine trebuie o parte din suma(treaba lor cum o fac disparuta) urmand, in plus, a-si recupera si toata suma de la Becali, caci banii erau la cei de la Steaua cand au fost confiscati, prin urmare el le este dator cu acesti bani.

Asta se cheama TZEAPA!!! Este ceea ce a luat Becali si de aceea a sarit in sus ca ars atunci cand a fost intrebat ce era cu valiza aia cu un milion de EUR? "Erau mult mai multi, erau un milion saptesute" a sarit el, fiindu-i clara cursa in care a cazut si crezand ca dintru inceput au subtilizat baietii vreo saptesute de mii de EUR. Iar acuma, cu toti ochii pe el, ii va veni greu sa plateasca banii camatarilor si, pac-pac, timpul trece, dobanda creste, oamenii devin nervosi ... Si-uite-asa albeste omul...

Cei de la CFR au fost mai prudenti. Le-au propus celor de la "U" o spaga mascata(achiztionarea pa cai legale unor jucatori la un pret muuult peste valorea jucatorilor). Or, tocmai pentru ca a fost legala, combinatia celor de la CFR a fost respinsa. Clubul avand, probabil, datorii mari, din acesti bani de la CFR nu ar fi incasat nimeni nici un ban pentru ca toti s-ar fi dus la creditori(la stat, in primul rand, si la alti furnizori).

Si-am incalecat pe-o sa, ce va fi vom mai vedea... :))

4 comentarii:

  1. Subscriu ideii ca Becali nu trebuie nici macar anchetat pentru cazul "Valiza de la Cluj". Nu inteleg logica acestui demers si nici nu cred ca o voi face vreodata (exceptand logica (,) ca cineva are ceva cu el si vrea sa-l termine). In rest, ce sa zic, foarte interesanta teoria. Sunt curios cum ai construit-o :)

    PS: Ti-am citit si ultimele articole de pe Garbo. FOARTE INTERESANTE! :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Erata la PS: in loc de "articole" a se citi "comentarii". / ovidiu=ovello

    RăspundețiȘtergere
  3. Ovidiu,
    in primul rand multumesc ptr "ploaia" de comentarii. In limita timpului, unul cate unul, voi incerca sa raspund la toate.

    Cum am construit teoria? Simplu. Am vorbit cu un bun cunoscator al fenomenului interlop. Desigur, nu-i nici o garantie ca in cazul valiza ucrurile stau asa cum le-am scris eu, insa, IN GENERAL, asa stau lucrurile. Samburele de adevar din fictiunea mea este:
    1. Procurorii, polititstii si judecatorii "murdari" isi inmultesc banii negri prin camatarii "oficiali" ai fiecarei localitati. Asa se explica si protectia de care se bucura acestia din urma din partea primilor.

    2. Atunci cand un mare interlop din Timisoara(de exemplu) doreste sa faca o tranzactie in Iasi(de exemplu), el nu transporta 1-2 milioane de Euro pe tren sau cu masina din cauza multiplelor evenimente previzibile si imprevizibile care se pot intampla pe drum. El pur si simplu isi suna un "omolog" din Iasi si cere sa se stranga suma acolo, in Iasi, din banii "locali", urmand ca apoi suma sa fie decontata pe calea afacerilor legale pe care cei doi le desfasoara.

    "mare interlop" inseamna de obicei o persoana publica conectata politic indeobste la mai multe partide, cu afaceri legale suficient de mari incat sa le acopere pe cele ilegale.

    RăspundețiȘtergere
  4. Multumesc pentru explicatii. :) Avand in vedere elementele pe care ti-ai construit teoria, e foarte posibil sa fie si reala :)

    RăspundețiȘtergere