marți, 21 octombrie 2008

Elvetia merita inclusa pe lista neagra a paradisurilor fiscale

Scriam in chiar prima mea postare pe acest blog ca una dintre sursele raului din tarile subdezvoltate sta chiar in permisivitatea bancara deliberata a occidentului(a marilor companii), materializata in asa-zisele paradisuri fiscale, menita exact a furniza bani negri pentru spagi si/sau schimbari de guverne in lumea a treia. Problema scoate din nou capul, in contextul actualei crize a pietelor financiare. Daca pana si ministru german de finante a declarat ca "Nu pun in discutie suveranitatea Elvetiei sau a Liechtensteinului. [Insa] Suveranitatea Republicii Federale Germania este pusa in discutie de conditiile oferite de anumite tari", inseamna ca insasi Germania se simte vulnerabila in fata banilor negri drenati prin paradisurile fiscale. Ce sa mai vorbim de Romania, Congo sau Bulgaria?

Ce-i drept, Romania este o tara ca si Croatia, de exemplu. Tara care, chiar si fara a fi membra UE si trecand printr-un razboi greu, este mai "pentru oameni" decat tara noastra. Diferenta este facuta si de politicienii care conduc cele doua tari, insa, oricat de greu ne vine sa recunoastem acest lucru, si de oamenii care o locuiesc, de electoratul care alege si din randul caruia se aleg acei politicieni.

Citat de pe www.hotnews.ro:

Ministrul german al Finantelor, Peer Steinbruck, a declarat marti, la Paris, ca Elvetia merita sa fie inclusa pe "lista neagra" a paradisurilor fiscale, reprosand confederatiei ca nu este suficient de cooperanta in materie de reglementari fiscale, relateaza AFP.

"Elvetia ar trebui sa fie inclusa pe lista neagra, si nu pe lista verde" a statelor cu bune practici in materie de cooperare fiscala, a precizat Steinbruck, in cadrul unei conferinte de presa.

"Nu pun in discutie suveranitatea Elvetiei sau a Liechtensteinului. Suveranitatea Republicii Federale Germania este pusa in discutie de conditiile oferite de anumite tari", a subliniat oficialul german.

"Secretul bancar si-a dovedit limitele. Elvetia a facut progrese (...) dar trebuie sa mergem mult mai departe pe aceasta cale", a declarat si ministrul francez al Bugetului, Eric Woerth.

Declaratia celor doi ministri vine in contextul in care Parisul gazduieste o reuniune internationala consacrata luptei impotriva paradisurilor fiscale, reuniune la care Elvetia si Luxemburg au renuntat, in ultima instanta, sa mai participe.

Cele 17 state participante au cerut Organizatiei Europene pentru Cooperare si Dezvoltare sa revizuiasca, pana la mijlocului anului 2009, "lista neagra" a paradisurilor fiscale necooperante.

O noua conferinta pe marginea acestui subiect va avea loc la Berlin, in luna mai sau iunie 2009.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu