miercuri, 10 decembrie 2008

Highlander Stolojan

Eu m-as bucura ca Stolojan sa aiba succes in noul sau mandat.
Insa nu pot sa nu percep drept un anacronism numirea sa in functia de premier.

Sa facem un mic calcul: un tanar de 18-19 ani, care tocmai termina liceul in 1989, are acuma 39-40 ani. Dintre acesti fosti tineri, actuali maturi, nu se pot gasi cativa politicieni capabili dintre care unul sa fie numit primministru?

Chiar trebuie sa mergem cu contabilii, trezorierii sau planificatorii lui Ceausescu si ai Securitatii (Stolojan, Vacaroiu, Isarescu, Varujan, Ciumara, Radu Vasile, Daianu, Serbanescu, Mircea Cosea) pana cand ei vor disparea fizic? Pana in 1989, dar si multi ani dupa 1989, ei au dus de rapa economia Romaniei. La ce Dumnezeu sa ne asteptam in continuare de la ei?

Statul plateste bursele unor studenti presupusi eminenti la scoli inalte din occident si cand acestia se intorc in tara ii pune sa lucreze la nu stiu care ghiseu sau sa plimbe hartii de ici colo sau, si mai grav, ingraosa randurile somerilor de lux. Iar cand avem nevoie de economisti sau finantisti buni apelam tot la cei care au mosit conturile lui Ceausescu pe care, apoi, tot ei le-au furat. Jalnic!

Nici nu i-am inlaturat printr-o lege a lustratiei, nici nu i-am ierat in numele unei reconcilieri discutabile insa de preferat solutiei adoptate, tipic romaneasca, de a-i condamna teoretic si a nu intreprinde nimic concret spre a pune in aplicare legea. Oriunde si in orice partid s-ar afla ei, trecutul cu secretele sale groaznice ii leaga si ii uneste intr-o retea care tinde sa sufoce si ultimile urme de vitalitate din aceasta natiune.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu